Yoga en het Ego


Door info@limetreeisland.be2 September 2019


De term ego komt uit het Grieks en Latijns en betekend “ik”. Volgens de psychologie is het je “bewuste ik” wat dus wil zeggen dat dat het stukje is wie je denkt dat je bent. Maar je bent zoveel meer dan je ego!


Vanaf kinds af aan wordt je manier van denken en van handelen bepaald door omgevingsfactoren als; het gezin, ouders, familie, land waarin je opgroeit, de school waar je heen gaat, eventuele religie. Je ego wordt gevormd en zorgt ervoor dat je identiteit ontwikkelt om zo je leven als puber verder vorm te geven. Het ego zal op volwassen leeftijd er alles aan doen om deze identiteit te bewaken. 


Alles wat we in ons leven hebben meegemaakt dragen we met ons mee in een symbolische rugzak en de inhoud daarvan is voeding voor ons ego. Had je bijvoorbeeld als kind altijd het gevoel dat je in de schaduw van je broer of zus stond, dan kan “bevestiging zoeken” zich in jou rugzak bevinden.


Was het in jou kindertijd heel erg belangrijk om goede punten te halen en goed te scoren in sport?  Misschien zit er dan wel een vorm van “faalangst” of “prestatiedrang” in jou rugzak.


Ego is de stem in je hoofd die jou van alles probeert wijs te maken; dat je niet goed genoeg bent of juist beter bent dan een ander, dat je onzeker bent, je gelijk moet krijgen, bevestiging zoekt, angstig is, oordeelt, dat je een bepaalde status zou moeten naleven en vul zelf maar verder in...


Voor ik met Yoga in contact kwam vechtte ik al even met mijn Ego. Ik had een succesvolle job, ik verdiende goed ik had een bedrijfswagen en noem maar op maar ik was O zo ongelukkig! En iedereen rond me vond het geweldig ik een functie had en status en dat ik toch wel geluk had...terwijl ikzelf daar niet zo zeker over was...


Tot ik een reis boekte naar India en Padma ontmoette... daar vechtte ik terug met men Ego ik wou alle asana's'/ Yogaposes super goed doen. Tot ik me bezeerde en Padma me vertelde ik moest zoeken waarom ik me bezeerde... en waarom ik geen evenwicht kon vinden in mezelf.


Heel kort samengevat ik leefde al jaren om me te bewijzen tegenover familie, ouder en vrienden dat ik wel slim was dat ik wel een beroep aankon dat ik wel een functie en succes kon hebben...


In India heb ik geleerd te luisteren naar de schreeuwen van mijn lichaam en daar heb ik de afgelopen jaren hard aan gewerkt door veranderingen aan te gaan om met veel minder te leven en één met mezelf te zijn dit vind ik steeds op de Yoga mat of in India. Ik zeg niet dat ik volledige balans gevonden heb met mijn ego het is een leerproces in het leven.


En soms wil het ego misschien ook gewoon even gehoord worden als een klein kind. Luister er naar, laat het maar oordelen, jaloers zijn, je angst aanpraten. Maar herken het en laat het los.


Voor de meeste van ons zal het een levenslange bezigheid zijn om ons ego in bedwang te houden. Maar in plaats van ons ego groter, kunnen we ons ego wel leren kleiner te maken. Meditatie & Yoga kunnen je op weg helpen je ego te verkleinen zodat je dichter bij je werkelijke Zelf kan komen.


Een kleiner ego is zo fijn voor jezelf en voor je omgeving. Je leven wordt gemakkelijker en lichter. Zou het vinden van “verlichting” het zelfde kunnen zijn als het loslaten van het ego?


De grootste ego valkuil is die van oordelen en veroordelen wat we allemaal wel snel eens doen...


Wanneer je denkt dat het milieubewust is om op de fiets of met openbaar vervoer naar je werk te gaan maar toch een oordeel hebt over mensen die met de auto komen, dan zit je in een ego valkuil.


Wanneer je denkt dat je bewust verantwoord bezig bent als je Switch off doet online omdat dit vervuiling is voor je bewust-zijn, maar toch een oordeel hebt over anderen die dat wel doen, dan zit je in een ego valkuil.


Wanneer je denkt dat het spiritueel is om alleen maar Yoga te doen en anderen die pilates doen maar onzin is , dan zit je in een ego valkuil.


Noem maar op...


En terwijl ik dit allemaal schrijf, luister ik naar het  stemmetje in mijn hoofd: is dit wel een interessant stukje, de moeite waard om te lezen? Toch wil ik het bloggen omdat het mezelf zoveel geleerd heeft en ik het graag wil delen met jullie. 


Yoga is zoveel meer dan mooie poses aannnemen het is een Work Inn die je zoveel leert over jezelf.


 


 


 

Tags

Hatha Yoga 

Media


Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwtjes bij Yoga With Taylor? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief!